A minap biztos sokan vakargatták a fejüket, amikor olvasták tippünket a Bayern München – Schalke 04 kupa elődöntőről, mondván: „elgurult a gyógyszer!” Való igaz, rengeteg tényező szólt a hazaiak mellett – de annyi, hogy az már gyanús volt... legalábbis nálunk kiverte a biztosítékot!

Valóban, csak rá kellett nézni a Bundesliga tabellájára, hogy megállapítsuk: jobb csapat a bajoroké, ráadásul tavaly is éppen a Schalkét verték az elődöntőben a kupadiadal felé vezető úton – méghozzá Gelsenkirchenben. És igaz, hogy előtte a hétvégén éppen hazai pályán szenvedtek vereséget a müncheniek a bajnokságban, de annak nem tulajdonítottunk nagy jelentőséget, sőt: Robbenék már elejtették itt-ott, hogy idén ők már inkább a kupákra koncentrálnak.

Nekünk szemet szúrt mégis, hogy itt valami nem stimmelhet. Hiszen: nem éppen a Bayern játszotta el – röpke egy héttel korábban – az Inter előtti BL találkozójuk előtt, hogy „ááá, minket nem motivál a reváns…”? És, nem éppen a müncheniek voltak azok, akik aztán jobban pörögtek, jobban csíptek, haraptak, mint a címvédő milánóiak? Persze, egy adott mérkőzésen belül aztán sok minden csak egy hajszálon múlik, de tény, hogy a Bayern végül 1-0-ra nyert az Inter otthonában. Hasonlóan, mint a Schalke Münchenben!

Ebből is látszik, hogy mennyire nem szabad alábecsülni a motiváció tényezőjét, még a profi labdarúgásban sem. Persze, fontos volt a bajoroknak a német kupa is, de a legmagasabb hőfokon idén egyértelműen a BL-ben égnek, ahol a tavalyi döntő elvesztését szeretnék korrigálni, és ahol éppen azon vannak, hogy elégtételt vegyenek a szívüket összetörő Inter ellen. És igaz, a királykékek is versenyben vannak még a bajnokok sorozatában, de azzal ők is tisztában vannak, hogy nincs sok esélyük a végső sikerre, maradt tehát nekik a hazai kupa, és a reváns lehetősége Ribéryék ellen.

A motiváció mellett a másik tényező, ami miatt a vendégek győzelmét tippeltük, az a szorzók mértéke volt. Jó, összességében erősebb csapat a Bayern, na de álljon meg a menet, annyival nem, hogy csak 1.45x kifizetés álljon a győzelmük mellett! Ezzel szemben, meglepően magas volt a vendégsiker mellett álló kifizetés. Kristálytiszta adatokra persze nem tudunk hivatkozni, de megfelelő tapasztalattal a hátunk mögött ilyenkor kialakulhat az emberben egy megérzés, hogy az esélyek/kifizetés arányaiban sokkal nagyobb értéket képviselt a Schalke esetében. Annyira nem éreztük biztosnak a Bayernt, hogy csak 1.45x pénzt hozzon, annyira viszont jónak éreztük a Schalkét, hogy 6.50x kifizetésért megérheti megjátszani őket egy kisebb összeggel… néha ilyet is kell! Persze, ehhez kellett az is, hogy Neuer kapus kivédje a hazaiak szemét, de tény: aki a pontos eredmény játékban is megjátszotta 0-1-es tippünket, az még nagyobb pénzzel gazdagodhatott.

Tanulság: fontos a körültekintő felkészülés, de elsősorban megérzéseinkre hallgassunk, hiszen ez mégis csak szórakozás!