Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó, március 8., kedd, 20.45
Camp Nou
(Az első mérkőzésen: Arsenal-Barcelona 2-1)

Már három héttel ezelőtt, a londoni Emirates stadionban eldönthette volna a továbbjutás sorsát a Barcelona, pontosabban Lionel Messi, de helyette kihagyott két-három olyan helyzetet, amiből máskor négy-öt gólt szerez. Végül az argentin zseni csak adott egy gólpasszt David Villának, majd hibásan érvénytelenítették egy gólját is, de ezt követően a katalánok ráültek az eredményre, és a saját filozófiájukkal ellentétes hozzáállásra jól rá is fizettek. A hajrában érkezett először Robin van Persie (mondhatni Victor Váldes, aki benézte a lövést a rövid sarkon), majd öt perccel később egy fantasztikusan megkomponált kontratámadás végén Andrej Arsavin volt az, aki előnyt szerzett az ágyúsoknak a visszavágóra. A Barca viszont még így is óriási favoritnak számít, hogy továbbjusson a támadófoci csúcstalálkozójáról, de ez már csak így fog menni, amíg az angolok be nem bizonyítják, hogy le tudják fékezni a megállíthatatlan hitt Messit, aki a tavalyi visszavágón egymaga négy gólt vágott nekik…

Igaz, akkor 2-2-es londoni első felvonásról fordultak a felek, de a történelem homályába merülő tény, hogy a barcelonai visszavágón először az Arsenal szerzett vezetést. Nos, Arséne Wenger csapata ezúttal már eleve előnnyel érkezik, de kérdés, hogy Arsavin gólját az utókor katarzisnak vagy csupán provokációnak fogja tekinteni. Tavaly ugyanis kíméletlenül reagált hátrányból Pep Guardiola csapata, és nehéz elképzelni, hogy ne tennének így ma este is. Elnézve a londoni meccs óta lejátszott találkozóikat, mintha csak takaréklángon égtek volna, mint akik csak úgy számolják a napokat a várva várt visszavágóig. Tényleg a lehető legminimálisabb erőfeszítéssel hozták minden meccsüket, hogy frissek legyenek ezen az estén.

Azonban hiába minden törekvésük, így is lesznek hiányzóik, méghozzá fontos hiányzóik. A Piqué-Puyol világbajnok középhátvéd duó eltiltás, illetve sérülés miatt nem léphet pályára, ami azt jelenti, hogy e sorok írásakor még közel sem döntötte el Guardiola, hogy ki játsszon helyettük. Akik szóba jöhetnek: Gabriel Milito, aki hosszú sérülése után még nem jutott folyamatos játéklehetőséghez; Sergio Busquets, aki ugyan folyamatosan játszik, de egy sorral előrébb, a középpályán; és Eric Abidal, aki jobbhátvédként hasznosabb, de időnként középen is be szokott ugrani. Mindenesetre nem a legideálisabb helyzet, és az emberben óhatatlanul is felmerül, hogy nem bánják-e Yaya Touré elengedését, aki pontosan azt a feladatot oldotta meg kiválóan a 2009-es BL-döntőn, ami Busquetsre várhat ma este.

Persze, védekezhetnek azzal a Barcelona illetékesei, hogy a tavalyi visszavágón is hiányzott a védelem két oszlopa, és mégsem volt belőle gond. Ez igaz is, mint ahogy az is, hogy bárki is játszik, annyiban könnyebb dolga lesz, hogy a sérült Theo Walcottal nem kell találkoznia. Pedig az angol válogatott támadó eddig mindig problémákat okozott a katalán védelemnek gyorsaságával, ha pályára lépett. És ez még nem minden: Robin van Persie elutazott a csapattal, de egyáltalán nem biztos, hogy a sérülése előtt kiváló formában játszó csatár pályára tud lépni. Jó hír viszont a vendégeknek, hogy a csapatkapitány Cesc Fábregas a jelek szerint felépült comb izom húzódásából, így a tavalyi visszavágóval ellentétben most bizonyíthat Barcelonában is a nevelőegyesülete ellen. További pozitívum a vendégcsapat számára, hogy az első találkozó talán legjobb embere, a 19 éves Jack Wilshire is kiheverte kisebb sérülését. Az, hogy az egész csapat mennyire heverte ki a meglepő vereséget a Ligakupa döntő utolsó pillanataiban, már egészen más kérdés…

Mindenesetre Wenger fogadkozik, hogy az idei Arsenalnak több tartása van, mint a tavalyinak volt. A francia mester elismerte: „Jobban szeretünk támadni, de tudunk védekezni, ha kell,” majd hozzátette: „Engedjék meg, hogy emlékeztessem Önöket: az utóbbi 11 bajnokinkból heten nem kaptunk gólt, és összesen kevesebb találatot kaptunk, mint a védekezéséről is ismert Manchester United.” Ilyen téren egyébként pluszt jelenthet a vendégek számára, hogy a jobbhátvéd posztján visszatérhet Bacary Sagna, aki eltiltás miatt hiányzott Londonban. A francia válogatott csendben szokta végezni a dolgát, de többnyire világklasszis teljesítményt nyújt, amire szüksége is lesz, akár Messivel, akár Villával, akár Pedróval, Iniestával vagy Xavival találja magát szemben. Az Arsenal védelme óriási bakit hozott össze a Ligakupa döntőjében; ma este már egyetlen ilyen megingás is elég lenne ahhoz, hogy kicsússzon a kezükből a továbbjutás. Sok szép védést láthattunk már a londoniak lengyel kapusától, Wojciech Szczesnytől, de a 20 éves hálóőr tapasztalatáról sok mindent elárul, hogy legutóbb játszott életében először a BL-ben. Nem csoda hát, hogy sokan féltik az ágyúsokat a barcelonai bombáktól!

Vélemény: nem azt mondjuk, hogy annyi lesz a végeredmény, de a továbbjutási esélyekről sok mindent elárul, hogy már egy 1-0-s győzelem is elég lenne a Barcelona öröméhez. A tavalyi 4-1-ből kiindulva érdekes lehet a 3.5 gól fölötti (2.05x) vagy akár a 4.5 gól fölötti (3.60x) termelés is. Az sem egy nyugtató előjel a vendégek számára, hogy Messi nyilván úgy érzi: akad némi törlesztenivalója az első meccs után… Messi szerzi az első gólt: 3.25x.