Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó, március 9., szerda, 20.45, White Hart Lane
(Az első mérkőzésen: Milan-Tottenham 0-1)

Furcsa ezt leírni egy hétszeres BEK/BL-győztes nagyhatalomról, amelynek ráadásul minden esélye megvan rá, hogy idén megnyerje 18-ik Serie A címét, de nem sok minden szól a Milan továbbjutása mellett a BL-újonc Tottenham csapatával szemben. Kezdjük ott, hogy eddig egyetlen klubnak jött össze a sorozatban az a bravúr, hogy annak ellenére is továbbjutott, hogy hazai pályán vereséget szenvedett az első találkozón – még 1996-ban verte így ki az Ajax a Panathinaikoszt. És folytassuk azzal, hogy a Spurs félelmetes négyes fogata – Aaron Lennon, Gareth Bale, Luka Modric és Rafael van der Vaart – eddig csak egy alkalommal tudott egyszerre pályára lépni a BL-ben: akkor Londonban jól el is intézték a címvédő Intert, 3-1 lett a vége. Mivel minden esély megvan rá, hogy újra összeálljon a kvartett – kiegészítve Peter Crouch-al, aki a San Siróban már hetedik BL gólját szerezte idén -, magától adódik a kérdés: vajon a Milanra is hasonló sors vár a White Hart Lane-en?

Lehet, hogy még rosszabb… ugyanis a városi rivális Inter – csoportmeccs lévén -, nem érkezett olyan támadási kényszerrel, mint ma este az egygólos hátrányát ledolgozni kénytelen Rossoneri. És bizony ez hatalmas réseket nyithat meg az angol klub gyors támadóinak. Már Milánóban láthattuk, hogy a Harry Redknapp csapata által diktált iram milyen gondokat okozhat a lassabb tempóhoz szokott olaszoknak, és akkor még nem is szerepelhetett a londoniak legjobbja, Gareth Bale. Hat hétig elhúzódó hátsérülése után egyébként lehet, hogy még ma sem lesz a kezdőcsapatban a walesi válogatott, de a hétvégén csereként már bíztatóan mozgott a bajnokságban, így ha nem is a kezdő sípszótól, de csereként Redknapp mindenképpen rázúdíthatja őt a vendégekre. Márpedig, a fiatal szélső már a világ talán legjobbjának számító jobbhátvédjét, az Interes Maicónt is körbe-körbe futotta, tehát Marek Jankulovski és társai sem számíthatnak sok jóra ma este.

Ráadásul ellentétben az első találkozóval, ezúttal a Spurs kerete örvend sokkal jobb egészségi állapotnak, miután még az első felvonáson Mathieu Flamini által csúnyán megrúgott hátvéd, Vedran Corluka is fel tudott épülni időben. Nem úgy, mint a másik oldalon hiányzó Ambrosini-Pirlo-Emanuelson trió. De ez még nem minden: Massimilliano Allegri mesternek eltiltás miatt kell lemondania a Londonban minősíthetetlenül viselkedő Gennaro Gattusóról, míg a nemzetközi kupákban idén már nem léphet pályára a Van Bommel-Cassano duó. Ilyen előzmények után már annak is nagyon örülnek Milánóban, hogy az-ex Tottenhames Kevin-Prince Boateng talán pályára tud lépni, valamint annak is, hogy egy sorral előrébb a kezdetektől ott lehet az a Pato, aki az első felvonáson még csak csereként tudott beszállni, de akkor rögtön jó hatással volt csapata játékára. Ibrahimoviccsal és Robinhóval kiegészülve egyértelműen a jelenlegi Milan legerősebb csapatrészét alkotják ők hárman, de Gomes kapus hálóját ők sem tudták bevenni.

Ám visszatérve az olaszok középpályájára: nem sokat szerepelt eddig együtt a várhatóan kezdő Merkel-Flamini-Seedorf hármas, és bizony könnyen lehet, hogy ma este nagyon is mély vízben találják magukat Lennonnal és társaival szemben. Merkel ugye nem nevezhető éppen tapasztaltnak ezen a szinten… Seedorf pedig a másik véglet, minden idők egyik legnagyobb bajnoka már jócskán a karrierje vége felé jár, rutinból pedig nem lehet lereagálni a Spurs ritmusváltásait. Mégis, Flamini lehet a legnagyobb bajban, mert vele már Arsenalos múltja miatt is nagyon keményen bánt volna a közönség, hát még így, hogy három hete szétrúgta Corlukát… a forró hangulat, na és a gyors hazai középpályások könnyen eredményezhetnek piros lapot a francia számára.

Persze, egygólos hátránya miatt még egy esetleges emberhátrányban is támadnia kell a Milannak. Nem éppen bíztató azonban számukra, hogy a nagynevű csatárok ellenére is ők szerezték holtversenyben a legkevesebb találatot (7) a még bent lévő csapatok közül. A londoniak ezzel szemben máris 20 gólnál járnak; ennek a felét szerezték hazai pályán, és ami a legfontosabb: eddig mind a négy hazai meccsüket megnyerték a BL-ben.

Vélemény: a San Siróban úgy verte a Tottenham a Milant, hogy legjobbjai közül többen is sérültek voltak vagy éppen időben épültek fel a találkozóra – akkor miért ne sikerülhetne ez még egyszer, sokkal jobb egészségi állapotban, hazai pályán? Ami azt illeti, a körülményekhez képest meglehetősen jól (2.10x) fizet a hazai siker, aminek nyilván az áll a hátterében, hogy rengetegen még mindig nem fogadják el: sok-sok minden szól a nagy bajnok ellen, így bizony kiejtheti az újonc. Igaz, az első meccs óta jobb bajnoki formát mutat a Milan, mint a Tottenham, de ez egy egészen más sorozat, ahol a piros-feketék nem számíthatnak olyan bírói támogatásra, mint otthon… A vendégek gólszerzési kényszere, valamint a hazaiak megalkuvás nálküli támadó felfogása ("legjobb védekekezés a támadás") miatt érdekes lehet még a 3.30x kifizetéssel járó 3.5 gól fölötti termelés is.