FA Kupa, negyeddöntő, március 12., szombat, 18.15, Old Trafford

Igazi csemegéhez – vagy netán irányított sorsoláshoz...? – van szerencsénk az angolok első számú kupasorozatában, ahol a Premier League első United már a legjobb nyolc között találkozik a második helyen álló ágyúsokkal. Az utóbbi hetek gyenge eredményei után mindkét klubra ráférne egy nagy siker, a tét pedig hatványozott, hiszen egy esetleges vereség akár erős hatással lehet még a bajnokságra is, ahol május 1-én Londonban még találkoznak a felek. Ám visszatérve a kupára: utolsó címét éppen ebben a sorozatban, és éppen Sir Alex Fergusonék ellen szerezte Arséne Wenger csapata, amikor 2005-ben Patrick Vieira böntetőjével ért véget a tizenegyespárbaj. Nyilvánvaló, hogy az esetleges újabb trófea felé ismét az Old Traffordon át vezet az út az Arsenal számára, vajon képesek rátalálni a régi nyerő formára?

Persze, idén lett volna már lehetőségük egy cím megszerzésére, de a Ligakupa döntőt tragikus módon bukták el az utolsó másodpercekben, régi mumusuk, a Birmingham City ellen. Már önmagában ez is elég lenne, hogy romjaiban heverjen a keret, de emellett a BL-ben ismét alulmaradtak az Arsenallal szemben, és közben a bajnokságban is értékes pontokat hullajtottak. Nem véletlenül mondta tehát Wenger a mai találkozó előtt, hogy játékban (és főleg védekezésben) látszik a fejlődés, de a lényeg: ki kell mászni a pszichológiai gödörből.

Érdekes módon ehhez némi segítséget éppen a Manchester nyújt, a maga bajnoki bukdácsolásával: a korábban verhetetlennek tűnő csapat az utóbbi hetekben a Wolves, a Chelsea, majd a Liverpool vendégeként is kikapott, így előnye már csak három pont a tabella álán az egy meccsel kevesebbet játszó Arsenal előtt. A számok alapján tehát megalapozottnak látszik, hogy ismét megszoríthatják, vagy akár meg is előzhetik a régi riválist, más kérdés, hogy a maguk kudarcai után ezt mennyire hiszik el a játékosok.

A londoniak ugyanis nagyon gyenge mutatókat hoztak össze az utóbbi években a ManU ellen, hogy csak néhányat említsünk ezek közül:
•    utóbbi 10 találkozójukból (sorozattól függetlenül) csak egyet nyert meg az Arsenal
•    Manchesterben utoljára 2006-ban nyertek az ágyúsok; azóta hatszor találkoztak az Old Traffordon, a gólarány 10-2-es hazai fölényt mutat
•    Utóbbi három FA Kupa találkozójukon egyetlen gólt sem szerzett az Arsenal.

Wenger másik, örökké visszatérő problémája a hosszú sérült lista: legjobbjai közül ezúttal sem számíthat a csapatkapitányra, Cesc Fábregasra, de mellette ól majd a lelátón Theo Walcott, Alex Song, Thomas Vermaelen, valamint a két kapus, Wojciech Szczesny és Lukasz Fabianski is. Érdekes módon a korábbi évekkel ellentétben a probléma inkább a támadásokkal adódhat, hiszen a védelem még Song, Vermaelen és a kapusok nélkül is elismerést vívott ki magának Barcelonában – a csereként beálló Almunia kapus, na és középen Johan Djourou játéka különösen dícséretes volt. Fábregas és Walcott hiányával azonban nagyot eshet vissza a támadójáték, és akkor Robin van Persie-t még nem is említettük, pedig a holland csatárnak kisebb sérülése mellett még barcelonai démonaival is meg kell küzdenie.

Természetesen Manchesterben is akadnak azért gondok: továbbra is hiányzik a védelem közepéből Rio Ferdinand, továbbá Anderson, Michale Owen, Jonny Evans és Owen Hargreaves is biztos hiányzó. Jó hír azonban, hogy visszatérhet Ji-Sung Park, valamint nagy meglepetésre Antonio Valencia is, arról nem is beszélve, hogy újra ott lehet a pályán a liverpooli vereségen eltiltását töltő Nemanja Vidics. Ez már szinte létfontosságú, hiszen az Anfield Roadon nyilvánvalóvá vált, hogy a csapat nem tudja elviselni, ha egyszerre hiányzik ő is, és Ferdinand is.

Érdekesség még, hogy fonto staktikai változásra is készülhet Ferguson, hiszen a nagy riválisok ellen megszokott, 4-5-1-es felállás helyett a Chelsea és a ‘Pool ellen is bátrabb, 4-4-2-es rendszerben küldte pályára a csapatot a skót mester. Azonban ezúttal nem a bátraké volt a szerencse, úgyhogy ne lepődjünk meg, ha most zártabb felállást láthatunk a házigazdától, ami már csak azért sem lenne meglepő, mert a napokban Sir Alex rá nem jellemző módon elismerte az Arsenalt, mint az első számú kihívójuk ebben az idényben.

Már ez alapján is szoros találkozó várható, de ez még inkább igaz lehet, ha hozzávesszük: decenmberben 1-0-ra nyerte itt a bajnoki találkozót a házigazda. Ráadásul a United kedden fontos visszavágóra készül a BL-ben, oda is kell tartogatni némi energiát. Vajon tudnak végre Manchesterben ünnepelni a londoniak?

Vélemény: szoros meccsen bebizonyosodik, hogy egyre közelebb kerül az Arsenal a Manchesterhez, de még mindig nem elég közel, hogy tovább is jusson. 2-1-es hazai siker, 1.85x kifizetéssel.