Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés, február 22., kedd, 20.45, Stade Gerland

 

A királyi gárdának eddig nem sok babér termett Lyonban. A Real Madridot negyedszer sorsolták össze a BL-ben francia riválisával, vagyis oda-vissza már összesen hatszor találkoztak. A spanyolok viszont ezekből egyet sem nyertek meg, a franciaországi mérkőzéseken pedig még egy gólt sem voltak képesek összehozni. Ennek ellenére Madridban örültek, amikor Fortuna ismét a Lyont sodorta az útjukba, mert Emilio Butragueno szerint „most örökre véget vethetnek a fóbiának”. Tavaly egyébként ugyanekkor, a legjobb tizenhat között találkoztak, s a Real ledolgozhatónak tűnő hátrányt szedett össze az első meccsen, hiszen csupán 1-0-ra kapott ki. Otthon viszont csak döntetlenre futotta (1-1) a madridiak erejéből, így zsinórban hatodszor véreztek el a nyolcaddöntőben. Utoljára 2004-ben sikerült messzebb jutniuk.


José Mourinhóval viszont egy francia csapatot elintéztek már a spanyolok ebben a szezonban, igaz az Auxerre-t mostanság mindenki elporolja. Madridban 4-0, idegenben 1-0, többek között ennek is köszönhette csoportelsőségét a Real. A Lyon a Schalke mögött, a második helyen lépett tovább, s hazai pályán csak az utolsó, számára tét nélküli fordulóban veszített pontot a Hapoel Tel-Aviv ellen. A Benficát és a Schalkét is kapott gól nélkül verte meg.

A Stade Gerlandba egyébként az otthoni ellenfelek sem győzni járnak, hiszen a hétvégén Claude Puel csapata a tizedik hazai győzelmét aratta zsinórban a francia bajnokságban. Ezúttal a Nancy volt az áldozat (4-0), a meccset pedig már pénteken lejátszották, hogy a játékosok utána már teljes gőzzel csak a BL-re koncentráljanak. Főleg a második félidőben kell majd különösen figyelniük, hiszen a bajnokságban bekapott huszonnégy gólból tizenhetet a szünet után szedtek össze. Ennek megfelelően a nyeremény a feltett összeg négyszeresére rúgna, ha a franciák nyernék a második negyvenöt percet.

A hazaiaknál egyébként egyedül Lisandro Lopezért aggódnak, mivel az argentin kihagyta a hétvégi bajnokit és félő, hogy kedden sem futballozhat. A vendégeknél Higuaín lesz a hiányzó, viszont José Mourinho akár a Lyon ellen is bevetheti Emmanuel Adebayort. Be is fogja nagy valószínűséggel, hiszen a volt lyoni Benzemán kívül a togói az egyetlen épkézláb támadója. A legutóbbi bajnokin viszont betalált például Ricardo Carvalho is, a Real Madrid pedig takaréklángon égve győzte le 2-0-ra a Levantét.

A spanyoloknál eddig Ronaldo és Benzema szerezte a legtöbb gólt az idei BL-ben (4-4), míg a Lyonnál Michel Bastos a legeredményesebb (3). A bajnokságban ugyanakkor Bafetimbi Gomis is szépen termel, az ő esélyei sem rosszak a gólszerzést illetően. Viszont akármennyire is jó a mérlege a francia csapatnak a Real Madrid ellen, ezúttal inkább a spanyoloknak áll a zászló.