Európa Liga, a legjobb 16 közé jutásért, visszavágó, február 24., csütörtök, 21.05, Stuttgart
(Az első mérkőzésen: Benfica-Stuttgart 2-1)

 

A Benfica legutóbb december 7-én szenvedett vereséget. Az említett napon egy német csapattal, a Schalkéval találkozott a Bajnokok Ligájában. Azóta tizenkét, zsinórban megnyert tétmeccs a portugál csapat mérlege, ráadásul óriási doppingszerrel, a Sporting elleni sikerrel a tarsolyban érkezett meg Stuttgartba. A svábok egyébként a Benficához hasonlóan két gólt szereztek a hétvégén, de semmire sem mentek vele, mivel a Leverkusen kétszer annyit rúgott. Bruno Labbadia csapata így továbbra is kieső helyen tanyázik a Bundesligában, pedig az elmúlt években inkább azt szoktuk meg, hogy a végső sikerekért, de legalábbis a dobogóért harcol. A Stuttgart esetében viszont odáig jutottunk, hogy az odds-ok egy 2-1-es hátrányból hazai pályán induló német csapatot – ha csak egy hajszállal is – esélytelenebbnek titulálnak.
Történik mindez annak fényében, hogy a Benfica története során egyszer sem tudott győzni Németországban. Pedig már tizennyolcszor is nekifutott! Hat döntetlen mellett tizenkét vereség éktelenkedik a statisztikában, amelynek gyenge mivoltjához némiképp a Stuttgart is hozzájárult. 2004. novemberében az akkor még Gottlieb Daimler-stadionként ismert arénában 3-0-ra győztek a hazaiak (onnan egyébként Cacau, valamint Moreira, Luisao és Nuno Gomes maradt meg hírmondónak a mostani keretekből). „Visszavágóra” akkoriban nem volt lehetőség, mivel a csoportokon belül csak egyszer játszottak egymással a csapatok.

Idén a Stuttgart magabiztosan lépett tovább a kvartettjéből: egyedül a Young Boys otthonában szenvedett vereséget, a másik öt meccset egytől egyig behúzta. A portugálok a Lyon és a Schalke mögött harmadikok lettek a BL-ben, de fontos megjegyezni, hogy a Hapoel Tel-Aviv elleni nyitómérkőzést leszámítva mindig kapott legalább két gólt. Ha innen nézzük, akkor ma este minimum egyet szereznie kell, s lehet, hogy az is csak a hosszabításhoz lesz elegendő.

A Lisszabonban gólpasszt jegyző Hajnal Tamás (képünkön jobbra) szerepe is érdekes lehet. A magyar középpályásban láthatóan bízik Labbadia, hiszen hiába húzódott meg egy kicsit egy héttel ezelőtt, a Leverkusennel szemben is kezdőként számított rá. Reméljük, hogy ma este is így lesz, ha pedig még el is sülne a magyar fiú lába...több, mint ötszörös pénzt jelentene a rá fogadóknak.

A csapattársai közül valószínűleg Gebhardt, Gentner és Boka is kiszorul majd a keretből sérülés miatt, míg a portugál bajnokságban stabilan második Benficánál Javi Garcia lesz az egyetlen „befolyásos” hiányzó.

Vélemény: 2-1. Benne lehet a hosszabbítás, miután a Benficának veszélyes csatárai (Cardozo, Jara, Saviola) vannak, a Stuttgart pedig nem játszott alárendelt szerepet a hétvégi bajnokin sem.